Jan Lenters is mede-eigenaar van Auto Combi: een universeel autobedrijf te Hardenberg, dat ook over een wasstraat beschikt. Energiebesparing en milieuvriendelijk werken zijn uitgegroeid tot een vast onderdeel van zijn bedrijfsvoering. En dat is zeker niet alleen om ideële redenen, legt Jan uit.

Haalbare kaart

“Wij gebruiken al jaren groene stroom en zijn ook in het bezit van het keurmerk MVO. Werktechnisch zijn wij natuurlijk al langer gewend aan strenge milieueisen. Toen wij in 2007 een nieuw pand bouwden, hebben wij duurzame voorbereidingen getroffen die destijds vooruitstrevend waren. Wij legden bijvoorbeeld alvast vloerverwarming aan, voor de mogelijke installatie van een warmtepomp. Nu, ruim 10 jaar later, nemen we de vervolgstappen om uiteindelijk energieneutraal te kunnen werken. Alle lampen worden vervangen door LED-verlichting en we plaatsen 820 zonnepanelen op het dak. Daarmee wekken wij jaarlijks zo’n 220.000 kW aan stroom op en dat is 40.000 kW meer dan wij verbruiken. Als ik daar nu de warmtepomp op kan laten draaien, dan verkort ik de terugverdientijd van zo’n pomp en is de cirkel rond. Want energiebesparing is ontegenzeglijk belangrijk voor het milieu, maar het moet ook haalbaar zijn.” 

Waardering van klanten

“Als ondernemer kijk je uiteraard niet alleen naar het milieu, maar ook naar de kostenbesparingen die je met dit soort maatregelen kunt realiseren. Bovendien zijn er diverse subsidiemogelijkheden waarop je aanspraak kunt maken, zoals de SDE subsidie. Toch zie ik de voordelen in een breder perspectief dan alleen het financiële. Ik merk dat klanten het ook waarderen wanneer je je maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Het straalt af op ons imago en dat gaat zelfs over de prijs heen. Wie goed doet, goed ontmoet, zeg ik altijd maar.”

Gezonde marktwerking

“Dat ondernemers nu moeten rapporteren welke energiemaatregelen zij hebben genomen, vind ik wel een goed ding. Natuurlijk, het moet ons wel gemakkelijk worden gemaakt om die informatie aan RVO te verschaffen, maar ik denk dat dat wel losloopt. Ik vind: als je het doet, moet je het met z’n allen doen. In onze branche heb je ook nog partijen die de regels aan hun laars lappen en anderen daarvoor laten opdraaien. Daarmee creëer je een oneerlijke concurrentiepositie, en ik denk dat de Informatieplicht Energiebesparing daarin een schifting gaat aanbrengen. Wie doet nog niks aan energiebesparing en wie loopt voorop: het wordt dan tenminste duidelijk hoe de vlag erbij hangt.”

Andere tijden

“De BOVAG, waarvan ik in het OAB bestuur zit, is partner van WATTjemoetweten.nl. We hebben bijvoorbeeld goed gekeken welke energiebesparende maatregelen voor onze branche effectief en haalbaar zijn. Ik zit iets dichter bij het vuur, maar heel veel ondernemers zijn nog helemaal niet op de hoogte van wat de Informatieplicht Energiebesparing inhoudt. Daarom wordt er vanuit de BOVAG een helpdesk ingericht voor mensen die vastlopen of vragen hebben. Verduurzaming is onontkoombaar. Er komt gewoon een andere tijd aan met een ander energieverbruik. Daar kun je je maar beter vroegtijdig op voorbereiden.”  

www.autocombi.nl

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo LWV
Partner logo Modint
Partner logo BETA
Partner logo NRK
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo LTO
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo OVSV
Partner logo BOVAG
Partner logo Evofenedex
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo FTN
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo NVKT
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo NSO
Partner logo FME
Partner logo KAVB
Partner logo VNHI
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo MKB Noord
Partner logo INretail
Partner logo VACO
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo RECRON
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo NL Actief
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo DDA
Partner logo KVGO
Partner logo EPV
Partner logo Nederland ICT
Partner logo Stichting Clok
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo NBOV
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo BIK
Partner logo NVG
Partner logo FOCWA
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo MKB Limburg
Partner logo Vakcentrum
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo Kartoflex
Partner logo VOA
Partner logo DPG

Pin It on Pinterest