Henk-Jan Bodenstaff heeft samen met zijn broer een tuincentrum in Smilde. Ook toen energiebesparing nog niet verplicht was, was het voor hen al een belangrijke prioriteit. Voorheen was het namelijk een droogbloemenbedrijf en daardoor liep de gasrekening maandelijks enorm op. Om die kosten te drukken, stapten de gebroeders Bodenstaff twintig jaar geleden al over op een zogenoemde pelletketel. Het leidde tot een aanzienlijke besparing van 25 tot 35%.  

Van het gas af

Henk-Jan is nog steeds blij met de investering van toen: “Wij zijn al zo’n twintig jaar van het gas af. De pelletketel is een houtgestookte centrale verwarming, waarvoor de brandstof bestaat uit kleine korrels geperst afvalhout. In het begin hebben we ook nog geëxperimenteerd met het stoken van gewoon hout, maar dat bleek veel te arbeidsintensief. De pelletkorrels hebben een veel hogere verbrandingswaarde en geven totaal geen uitstoot. Dankzij de stoffilter zie je niet eens witte rook. Inmiddels zijn we aan onze vierde ketel toe en die voldoet aan alle eisen voor een schone, efficiënte en milieuvriendelijke verbranding. In combinatie met de vloerverwarming, die we tien jaar geleden aanbrachten, levert dit ons een gigantische besparing op.”

Kantelpunt

“Besparen is natuurlijk belangrijk, maar duurzaamheid speelt ook een rol. We hebben zonnepanelen geïnstalleerd om zelfvoorzienend te zijn en die verdienen zich in zeven à acht jaar terug. Voor de pelletkachel ligt dat kantelpunt zelfs al bij vijf jaar. Voor de verlichting die langer dan drie uur brandt, zijn we overgestapt op LED en voor de waterwinning maken we gebruik van regenwater. We houden onze ogen open voor innovaties op dit gebied. Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd wat waterstof straks kan betekenen voor ons transport en de logistiek, maar dat is nu nog toekomstmuziek. Eigenlijk maak je binnen de bestaande mogelijkheden iedere keer opnieuw een kosten-batenanalyse om jouw keuze te onderbouwen. Ik denk dat menig ondernemer verrast zou zijn wanneer hij die berekening op zijn eigen bedrijfsvoering loslaat.”

Belangrijk voor de branche

“De Informatieplicht Energiebesparing? Daar heb ik wel eens iets over gelezen, maar ik weet nog niet wat er voor 1 juli 2019 moet gebeuren. Ik denk wel dat energiebesparing in onze branche een belangrijk item is. We hebben allemaal grote bedrijfspanden en die wil je toch lekker op temperatuur houden. De branchevereniging voor tuincentra is een overzichtelijke club, waar we elkaar allemaal tegenkomen. Maandag geven zij bijvoorbeeld een training over gewasbescherming en -bemesting. Ik ga ervan uit dat zij dat ook met dit thema kunnen doen, zodat ik tijdig weet of de Informatieplicht Energiebesparing op mijn bedrijf van toepassing is en wat ik daarvoor moet doen.”

www.tuincentrumbodenstaff.nl

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo Nederland ICT
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo MKB Noord
Partner logo FOCWA
Partner logo NL Actief
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo Evofenedex
Partner logo LWV
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo NRK
Partner logo Modint
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo RECRON
Partner logo MKB Limburg
Partner logo KAVB
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo Stichting Clok
Partner logo VNHI
Partner logo BIK
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo FTN
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo OVSV
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo VACO
Partner logo Kartoflex
Partner logo NVKT
Partner logo VOA
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo FME
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo EPV
Partner logo BOVAG
Partner logo INretail
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo NSO
Partner logo DDA
Partner logo DPG
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo NVG
Partner logo KVGO
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo Vakcentrum
Partner logo NBOV
Partner logo LTO
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo BETA

Pin It on Pinterest