
“Verduurzaming is noodzakelijk om als bedrijf te overleven”
Anna van Puijenbroek is CEO van HAVEP, een familiebedrijf te Goirle dat gespecialiseerd is in werkkleding voor met name bouw en industrie. Verduurzaming heeft binnen HAVEP altijd veel prioriteit gehad. Dat is niet alleen wenselijk, maar echt noodzakelijk om als bedrijf te overleven, stelt Anna.
Holistische visie
“Duurzaamheid is sterk verweven met onze filosofie. Vanuit de familie is daar van oudsher veel belangstelling voor. Het scheelt misschien ook dat wij midden in de natuur gevestigd zijn. Dan ben je je meer bewust van de impact die het bedrijf heeft op zijn omgeving. Wij hebben een holistische visie op verduurzaming en voeren dit door over de hele keten, over alle producten en processen. Onze aandeelhouders staan daar ook achter. Wij krijgen niet de handjes op elkaar als we alleen financieel goed presteren. De kpi’s met betrekking tot duurzaamheid worden even kritisch gemeten en gewaardeerd.”
Warmte delen
“Op het gebied van energiebesparing hebben wij fors geïnvesteerd in een duurzame verwarming van onze gebouwen. Wij hebben een houtverbrandingsoven, en omdat deze doorgaans meer warmte produceert dan wij nodig hebben, is die deels aangesloten op de verwarming van het naburige verzorgingshuis. Duurzaamheid gaat namelijk ook over delen en samen participeren, en dit is daar een mooi voorbeeld van. De houtsnippers komen uit het bos hierachter, en dankzij een aanplantingsplan is het een CO2-neutraal proces.”
Bottom-up
“Een andere belangrijke maatregel is het zonnepanelenveld op ons dak. Met maar liefst 1.200 panelen wekken wij een groot deel van de benodigde stroom zelf op. Uiteraard hebben we ook goed gekeken naar de isolatie, zodat er zo min mogelijk warmte weglekt. Vrijwel overal hebben we nu LED-verlichting en verspreid over het terrein vind je de laadpalen voor ons elektrische wagenpark. Het mooie is dat die initiatieven ook van onderop tot stand komen. Onze medewerkers zijn vergroeid geraakt met de filosofie van verduurzaming en dat werkt veel beter dan wanneer je het van bovenaf oplegt.”
Aanpassen om te overleven
“Wij vallen binnen de doelgroep waarvoor de Informatieplicht Energiebesparing geldt. Onze organisatie was daar al op voorbereid, met rapportagesystemen die meetbaar maken wat duurzaamheid ons kost en oplevert. In de toekomst zal er nog veel meer van dit soort wetgeving komen, dus om te overleven, kun je je maar beter aanpassen voordat het daadwerkelijk gebeurt. Dat is puur de theorie van Darwin. Ik begrijp heel goed dat het voor sommige bedrijven moeilijk is om de investeringen te dragen, maar op de langere termijn zijn dit soort maatregelen kostenbesparend. Ondernemers die daarin geen enkele verantwoordelijkheid nemen, verdienen eerlijk gezegd een draai om hun oren.”
Fotografie: Stijn Rompa