Björn van Koppen is eigenaar van een ambachtelijke speciaalslagerij in Naaldwijk. Hij had nog nooit van de Informatieplicht Energiebesparing gehoord, maar dat wil niet zeggen dat duurzaamheid voor hem geen item is. Integendeel: toen hij een jaar geleden de zaak verbouwde, dacht hij goed na over slimme energiebesparingen. 

Steeds een stap verder

“Het grappige is”, vertelt Björn, “dat ik zeventien jaar geleden, bij mijn eerste businessplan, mijzelf al de vraag stelde hoe ik duurzaamheid in een ondernemend vat kon gieten. Veel van de verbeteringen die ik toen aanbracht, zijn nu alweer volstrekt normaal, zoals afvalscheiding en een HR-ketel. Ten tijde van de verbouwing wilde ik weer een stap verder gaan. Er kwamen koelmotoren op het dak om de warmteafvoer te reguleren en hotfill-boilers. Met de dakisolatie trof ik alvast de voorbereidingen voor zonnepanelen. We schaften een combikast aan waarin we onze ambachtelijke vleesproducten zowel kunnen koken als roken. Ook bij de andere nieuwe apparatuur, zoals de vaatwasmachines en de snijapparaten, hebben we gelet op energiezuinigheid.”

Slimme verbeteringen

“Ik denk dat sommige ondernemers terugschrikken voor de investeringen, maar heel veel zaken zijn gemakkelijk op te lossen. LED-verlichting verdienen wij bijvoorbeeld aan alle kanten terug, omdat het niet alleen scheelt in de energiekosten, maar ook in de warmteafgifte. Afdekkappen voor de toonbank zorgen ervoor dat de koeling geen overuren draait. Om diezelfde reden hebben we ook bewust gekozen voor een gesloten salademeubel, waar de klanten aan de voorkant het deurtje kunnen openen om salades te scheppen, terwijl wij aan de achterkant zorgen voor verse aanvoer. Het lijkt nu misschien vanzelfsprekend, maar ik denk dat dit soort slimme verbeteringen nog door veel ondernemers worden vergeten.”

Simpele rekensom  

“In mijn visie zijn duurzaamheid en energiebesparing een verantwoordelijkheid voor iedereen. De aanschaf kan soms een heikel punt zijn, maar met een simpele rekensom weet je al snel in hoeveel tijd je die investering kunt terugverdienen. Bovendien zijn er diverse subsidiemogelijkheden. Volgens mij gaat het erom dat je er als ondernemer in ieder geval over nadenkt en dan voor jouw bedrijf de juiste keuzes maakt. In mijn geval was een warmteterugwinsysteem bijvoorbeeld nu nog niet haalbaar. De investering was te groot en de warmtepomp vergde ook teveel ruimte. Dat doe ik nu dus niet, maar voor de zonnepanelen op het plat dak ben ik al hard aan het sparen.”

Branchevereniging

En dan nu die Informatieplicht Energiebesparing. Hoe gaat Björn zich daarin verdiepen? “Ik heb geen idee wat het precies inhoudt, maar ik denk dat de branchevereniging KNS (Koninklijke Nederlandse Slagers) daarin veel kan betekenen. Bijna alle ambachtelijke slagers zijn daarbij aangesloten en onderhouden goede contacten, ook onderling. Toevallig ben ik zelf net gestart met een Youtube kanaal. Misschien is het een leuk onderwerp voor een vlog en kan ik mijn concollega’s inspireren met tips en adviezen.”

www.slagerijvankoppen.nl en @butcherbjorn

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo Kartoflex
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo FME
Partner logo RECRON
Partner logo DDA
Partner logo Nederland ICT
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo Evofenedex
Partner logo MKB Limburg
Partner logo Stichting Clok
Partner logo BIK
Partner logo NSO
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo LWV
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo INretail
Partner logo Modint
Partner logo NVKT
Partner logo BETA
Partner logo EPV
Partner logo NBOV
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo FOCWA
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo NL Actief
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo VOA
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo Vakcentrum
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo FTN
Partner logo KVGO
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo VACO
Partner logo LTO
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo BOVAG
Partner logo OVSV
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo KAVB
Partner logo VNHI
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo NRK
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo DPG
Partner logo MKB Noord
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo NVG

Pin It on Pinterest