Energiebesparende maatregelen: tegemoetkoming in de kosten

Wil jij een stap verder gaan dan de Erkende Maatregelen en investeren in energiezuinige en milieuvriendelijke technieken of duurzame energie met een langere terugverdientijd? Dan helpt de overheid je financieel een handje met diverse subsidies.

We vertellen je graag welke subsidies er zijn en hoe je deze kunt aanvragen. Ook geven we aan van welke andere (fiscale) regelingen je gebruik kunt maken. Doe er je voordeel mee! 

Subsidiemogelijkheden

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Wil je duurzame energie opwekken met behulp van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel? Dan kun je de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het apparaat en de energieprestatie die het levert. Je kunt de ISDE aanvragen door in te loggen in het eLoket van (RVO). Je hebt hiervoor een eHerkenningsmiddel niveau 1 nodig.

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)
Deze subsidie is bedoeld voor bedrijven die op grote schaal duurzame energie opwekken. Voor zon (PV >15Wp) geldt dat sprake moet zijn van  een grootverbruikaansluiting van minimaal 3×80 Ampère. Hier vind je meer informatie over het aanvragen van SDE+. Let op: maak je gebruik van deze subsidie, dan mag je voor hetzelfde project geen Energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen. De openstelling van de najaarsronde 2019 wordt binnenkort bekend gemaakt.

Fiscale regelingen

Energie-investeringsaftrek (EIA)
In veel gevallen kun je fiscale aftrek krijgen voor investeringen in maatregelen die als bedrijfsmiddelen staan omschreven in de Energielijst 2019. De EIA levert gemiddeld 11% voordeel op doordat je 45% van de investeringskosten kunt aftrekken van je fiscale winst bovenop de gebruikelijke afschrijving. Je moet de  EIA aanvragen binnen 3 maanden na het aangaan van de investeringsverplichting. Je vraagt de EIA aan via het eLoket van de (RVO). Je hebt hiervoor een eHerkenningsmiddel niveau 1 nodig.

Milieu-investeringsaftrek (Mia) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
Het voordeel van de Mia kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag, bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kun je profiteren van voordeel in liquiditeit of rente, doordat je 75% van de investeringskosten versneld kunt afschrijven. Je kunt van deze regelingen gebruik maken als de maatregel waarin je investeert op de Milieulijst 2019 staat en voldoet aan de eisen. Aanvragen doe je door in te loggen in het eLoket van (RVO). Je hebt hiervoor een eHerkenningsmiddel niveau 1 nodig.

Andere regelingen die geld opleveren

Salderingsregeling
Ben je een kleinzakelijke verbruiker, dan mag je de zelf opgewekte duurzame elektriciteit verrekenen met de elektriciteit die je van het net hebt afgenomen. Je betaalt dan dus geen variabele elektriciteitskosten. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je hier alleen de ‘kale’ stroomprijs voor terug, exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw.

Je kunt je aanmelden voor deze regeling door je zonnepanelen te registreren op www.energieleveren.nl.

Regeling Verlaagd Tarief
Wek je samen met andere bedrijven duurzame energie op, binnen een energiecoöperatie? Dan kun je gebruik maken van de Regeling Verlaagd Tarief ook wel Postcoderoosregeling. Je hoeft dan in de eerste schijf van de energiebelasting geen belasting te betalen voor het jou toegewezen deel van de gezamenlijk opgewekte elektriciteit. Je kunt dit aanvragen via de Belastingdienst. Hier vind je meer informatie.

Gemeentelijke en provinciale subsidies

Het kan zijn dat je recht hebt op subsidies van de provincie of gemeente waar jouw bedrijf gevestigd is. Informeer bij deze instanties naar de mogelijkheden, dat kan je extra voordeel opleveren.

(let op: vanaf 1 juli 2021 heb je een hoger betrouwbaarheidsniveau nodig)

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo NRK
Partner logo MKB Noord
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo MKB Limburg
Partner logo EPV
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo BOVAG
Partner logo DPG
Partner logo Kartoflex
Partner logo NVKT
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo Modint
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo VACO
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo Nederland ICT
Partner logo NBOV
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo NL Actief
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo NSO
Partner logo FOCWA
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo FME
Partner logo VOA
Partner logo BIK
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo KAVB
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo OVSV
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo Evofenedex
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo BETA
Partner logo LWV
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo Vakcentrum
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo Stichting Clok
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo VNHI
Partner logo FTN
Partner logo NVG
Partner logo LTO
Partner logo KVGO
Partner logo INretail
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo DDA
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo RECRON
Partner logo VNO-NCW West

Pin It on Pinterest