Henk Markerink, CEO van de Johan Cruijff Arena vertelt over energiebesparing en de wereldprimeur die het stadion verwierf. Vorig jaar won de Arena een prestigieuze milieuprijs voor hun innovatieve energieopslagsysteem.

Pieter van der Meulen – VNO-NCW West

Waar Ajax inmiddels ook sportief gezien weer aanhaakt bij de wereldtop, is de Johan Cruijff Arena al sinds de opening in 1996 – toen het nog de Amsterdam Arena heette – internationaal toonaangevend op het gebied van innovatie en duurzaamheid. “Als mensen het stadion nu zien zeggen ze: “goh is dat echt ruim twintig jaar oud?”. Het nieuwe stadion van Tottenham, vorige maand nog tegenstander in de halve finale van de Champions League, is net opgeleverd en kostte 1,1 miljard. Het lijkt wel alsof wij in Nederland alles voor een tiende van de prijs doen; slimmer en efficiënter. Dat zien we vaak in de sport, maar het geldt eigenlijk voor de hele Nederlandse economie. Wij zijn in staat met minder geld en middelen mee te spelen in de wereldtop.”

Voortdurende flow

Vanaf het eerste moment is Henk Markerink als CEO betrokken bij de Johan Cruijff Arena. Stap voor stap, maar steeds gestaag vooruit, heeft hij het stadion zien meegroeien met de tijd. “Rond 2006 werden  bedrijven  zich meer bewust van hun maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid. Toen kwamen de ideeën rondom ‘duurzaamheidsdenken’ definitief van de grond.

In 2010 hebben wij met de gemeente Amsterdam, ook aandeelhouder van het stadion, afgesproken dat wij enkele duurzaamheidsprincipes zouden toepassen en uitdragen. Er was toen net een stadswarmtenet aangelegd en toen wij het hoofdgebouw gingen renoveren, was dat het moment om daarop aan te haken. Ook zijn we ingesprongen op de zonnepanelen die betaalbaarder werden. We ontwikkelden een langjarige strategie met als doel in 2015 klimaatneutraal te zijn. Het is bij ons eigenlijk spelenderwijs ontstaan en gaandeweg zijn we in een soort flow gekomen, waar we nog altijd in zitten. We blijven op zoek naar kansen en nieuwe mogelijkheden, omdat het ons als bedrijf gewoon hartstikke veel oplevert.”

Anders denken

“Energie die we overdag opwekken hebben we ’s avonds tijdens wedstrijden en evenementen nodig. In samenwerking met Nissan, Eaton, BAM en The Mobility House hebben we recent een slim energieopslagsysteem gebouwd dat bestaat uit tweedehands batterijen uit elektrische auto’s. Het is een wereldprimeur en leverde ons de prestigieuze, internationale ‘Green Apple Award’ voor Environmental Best Practice op.

Innovatie zit ons in het bloed en kan als inspiratie dienen voor andere ondernemers. Het is een kwestie van anders denken. Wat betreft energiebesparing en duurzaamheid kan ik alleen maar zeggen dat je beter gister dan vandaag kan beginnen. Je begint met een investering in je bedrijf, maar energiebesparing scheelt uiteindelijk niet alleen op de rekening, het is ook geweldig voor je uitstraling, je samenwerkingspartners en je innovatief vermogen. Dus wacht niet totdat de overheid in beweging komt. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: Just do it!”

Dit bericht werd eerder gepubliceerd door VNO-NCW West.

In hun magazine  lees je hoe Henk Markerink met de Johan Cruijff Arena voorop wil blijven lopen op het gebied van duurzaamheid en waarom hij vindt dat iedere ondernemer maatschappelijk verantwoord ondernemen zo breed mogelijk moet omarmen.

Fotografie: Michel Porro en Serge Ligtenberg

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo KAVB
Partner logo NL Actief
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo Evofenedex
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo FTN
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo Stichting Clok
Partner logo EPV
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo Nederland ICT
Partner logo INretail
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo VACO
Partner logo FOCWA
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo DPG
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo OVSV
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo VNHI
Partner logo NBOV
Partner logo BETA
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo NVKT
Partner logo BIK
Partner logo LTO
Partner logo VOA
Partner logo Modint
Partner logo NVG
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo NRK
Partner logo LWV
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo BOVAG
Partner logo MKB Limburg
Partner logo DDA
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo NSO
Partner logo KVGO
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo MKB Noord
Partner logo FME
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo Kartoflex
Partner logo Vakcentrum
Partner logo RECRON

Pin It on Pinterest