Verlichting is verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik. Dit kan in bedrijfsgebouwen oplopen tot wel 50% zoals in een kantoor, bedrijfshal, magazijn, onderwijsgebouw, of tot soms zelfs 70% in winkelpanden. Door energiebesparende maatregelen te nemen ten aanzien van verlichting bespaar je flink op de energiekosten. Hierdoor zijn investeringen soms binnen een paar jaar al terug verdiend. Daarbij zijn bepaalde maatregelen fiscaal aftrekbaar met de Energie-investeringsaftrek (EIA), waardoor de terugverdientijd nóg korter is.

Bespaar in drie stappen energie en kosten met slimme verlichting

Ga slim om met licht door energiezuinige lampen en efficiënte systemen te gebruiken, afgestemd op daglicht en gebruik. Hiermee kun je snel en eenvoudig kosten besparen op energie en onderhoud, zonder dat je hoeft in te leveren op de lichtkwaliteit. Veel ondernemers hebben het idee dat hete nemen van energie besparende maatregelen lastig en kostbaar is. Met onderstaande stappen wordt het lichtgebruik relatief snel en goedkoop energiezuinig, meestal zonder ingrijpende aanpassingen of hoge investeringen.

 1. Verlicht alleen wanneer nodig of gewenst
  Ga efficiënt om met licht door deze in verschillende groepen te plaatsen. Zo kan het licht afzonderlijk worden uitgeschakeld op plekken of ruimten die weinig gebruikt worden. Je kunt hierbij ook gebruik maken van aanwezigheids- of tijdschakelaars.
 2. Maak goed gebruik van daglicht
  Met dimlicht kun je lampen efficiënt afstemmen op het beschikbare daglicht. Omdat veel energie in dimmer blijft hangen, hebben maatregelen zoals spiegelreflectoren of daglichtsensoren de voorkeur. Sommige bedrijfsgebouwen hebben glazen lichtkappen of -straten aan de gevelkant om het invallend daglicht in de ruimte maximaal te gebruiken.
 3. Gebruik energiezuinige verlichting
  Bij energiezuinige verlichting kies je voor LED in plaats van gloei- of halogeenlampen. Een ledlamp of -spot is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom. Vervang daarom verouderde systemen waar gloeilampen in gebruikt worden. Dit hoeft niet ten koste te gaan van het gewenste resultaat van het licht. LED lampen zijn beschikbaar in verschillende soorten kleuren, maten en soorten.

  TL-licht is een veel gebruikte vorm van verlichting in bedrijfsgebouwen. Dit is zuiniger dan het gebruik van gloeilampen. Echter is het een misverstand dat TL-licht per definitie energiezuinig is. Het energieverbruik bij verlichting door TL-licht wordt veroorzaakt door de TL-buis én het voorschakelapparaat (starter). Door het vervangen van verouderde armatuur en TL-buizen door een moderne, hoogfrequente variant bespaar je al snel 50% en gaan ze tot vier keer langer mee. Ook zijn er tegenwoordig verschillende soorten LED TL-buizen op de markt. Let hierbij wel op het verschil in kwaliteit, er zijn goedkopere varianten waarvan de lichtopbrengst beperkend is en snel terugloopt.

Het licht gezien? Lees hieronder met welke maatregelen voor energiezuinige verlichting je fiscaal voordeel kunt halen.

Fiscaal voordeel met energiebesparende verlichting

Ondernemers kunnen fiscaal voordeel krijgen met energiezuinige maatregelen via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Op het gebied van verlichting gaat het hierbij om LED-verlichtingssystemen en besparingssystemen, zoals led armaturen,  sensoren en schakelaars.

Op de Energielijst 2020 staan de bedrijfsmiddelen waarmee je 45% van de investeringskosten kan aftrekken van de fiscale winst. Dit kan bovenop de gebruikelijke afschrijving. Hieronder vind je een overzicht van een aantal middelen uit de Energielijst om bedrijfsgebouwen te verlichten.

Besparingssysteem voor verlichting* (code 210502)
Bestemd voor: het verminderen van het energiegebruik van verlichting in of bij bestaande bedrijfsgebouwen door het toepassen van een regelinstallatie voor het schakelen, afhankelijk van de daglichtintensiteit of automatische aan- of afwezigheidsdetectie,
en bestaande uit: licht- of bewegingssensoren, schakel- of regeleenheid, (eventueel) dimregeling.

Het maximum investeringsbedrag dat voor EIA in aanmerking komt bedraagt € 150 per sensor.

LED-verlichtingssysteem* (code 210506)
Bestemd voor: verlichting in of bij bestaande bedrijfsgebouwen,
en bestaande uit:
a. LED-spots of LED-downlighters
b. LED-armatuur anders dan met LED-buizen en LED-spots of LED-downlighters

Het maximum investeringsbedrag dat voor EIA in aanmerking komt bedraagt € 25 per 1000 lumen door de armatuur gegenereerde lichtstroom.

LED-buis systeem* (code 210509)
Bestemd voor: verlichting in of bij bestaande bedrijfsgebouwen,
en bestaande uit: systeem van LED-buis in combinatie met een externe LED-driver.

Het maximum investeringsbedrag dat voor EIA in aanmerking komt bedraagt € 20 per LED-buis.

* Bekijk de Energielijst 2020 voor het volledige overzicht aan bedrijfsmiddelen, specificaties en hoe je EIA aanvraagt.

Bekijk deze subsidiewijzer voor meer financiële regelingen van RVO.  

Maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar

De Informatieplicht Energiebesparing is een uitbreiding van de Wet milieubeheer, die sinds 1993 van kracht is. Daarin is vastgelegd dat bedrijven vanaf een bepaald energieverbruik (50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent)) maatregelen moeten nemen om energie te besparen. Sinds 1 juli 2019 zijn zij bovendien verplicht om de genomen maatregelen te rapporteren. Om makkelijker aan de energie informatieplicht te voldoen, heeft RVO voor de verschillende bedrijfstakken een ‘Erkende Maatregelenlijst’ (EML) opgesteld. Op deze lijst staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar.

Aan de slag!

Wil jij aan de slag of verder gaan met het nemen van energiebesparende maatregelen? Dan is het Milieubeheer Programma een handig online hulpmiddel. Hiermee kun je precies zien welke maatregelen jij kunt nemen om energie en kosten te besparen en aan welke verplichtingen je mogelijk moet voldoen. Veel brancheverenigingen zijn aangesloten bij het Milieu Programma, waardoor je ook nog eens een aantrekkelijke korting kunt krijgen!

online tool energiebesparing

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo VNO-NCW West
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo LWV
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo NBOV
Partner logo NVKT
Partner logo Vakcentrum
Partner logo FOCWA
Partner logo Nederland ICT
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo LTO
Partner logo DDA
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo VNHI
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo Stichting Clok
Partner logo NL Actief
Partner logo FME
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo OVSV
Partner logo VOA
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo NVG
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo MKB Noord
Partner logo FTN
Partner logo VACO
Partner logo EPV
Partner logo BIK
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo KAVB
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo BETA
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo KVGO
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo Kartoflex
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo INretail
Partner logo NSO
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo BOVAG
Partner logo MKB Limburg
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo Evofenedex
Partner logo Modint
Partner logo NRK
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo RECRON
Partner logo DPG

Pin It on Pinterest