Geen horecaondernemer zal een fooi weigeren. Een beloning voor extra aandacht en inzet wordt immers op prijs gesteld. Bovendien: geld is geld. Gek genoeg belonen diezelfde ondernemers zichzelf vaak niet voor inzet en goed gedrag. Terwijl dat gemakkelijk kan en ook geld opbrengt. Want aandacht voor energiebesparing levert meer op dan de fooienpot.

Meer inkomsten, minder kosten. Geen mkb’er die er niet mee bezig is. De aandacht gaat vaak uit naar directe kosten, gerelateerd aan in- en verkoop. Maar juist op het vlak van indirecte kosten, zoals energievoorziening, is nog veel winst te behalen. MKB-Nederland reikt ondernemers een gemakkelijk hulpmiddel aan: het Milieubeheer Programma. Dat helpt om energiebesparende maatregelen te plannen en uit te voeren. Het levert veel meer op dan het kost. Het is toegespitst op alledaagse situaties in verschillende bedrijfstakken, zoals de horeca. Geen algemeenheden, maar tastbare voorbeelden.

Afzuiging

Neem de afzuiging boven de fornuizen van restaurants. Die staan doorgaans een hele dag of avond aan. Begrijpelijk, maar lang niet altijd nodig. Er is immers gelukkig niet een constante stroom van ‘vieze lucht’. Door de permanente afzuiging wordt tussendoor ook schone lucht afgezogen. Lucht die in de winter eerst is verwarmd en in de zomer gekoeld. En verwarmen of koelen kost energie en dus geld. De opbrengst van je fooienpot verdwijnt bij wijze van spreken zo door de afzuiging naar buiten. Dat kan anders! Door de installatie uit te rusten met sensoren. De capaciteit wordt aangepast aan de behoefte op dat moment. Zeker, die aanpassing is een uitgave. Maar de opbrengst is al snel veel hoger. Denk aan de besparing op ventilatie (= elektriciteit) en stookkosten.

Het Milieubeheer Programma geeft direct inzicht in:

  • Te nemen maatregelen, al dan niet door de wet opgelegd
  • De verschillende technische mogelijkheden
  • De bijbehorende keuzes en uitgaven
  • Een advies over het beste moment (meteen doen of liever later)

Kleine aanpassingen

Een fooi is doorgaans niet zo’n heel groot bedrag, maar bij elkaar tikt het lekker aan. Zo is het ook met besparingen. Ze kunnen al in kleine aanpassingen zitten. Denk eens aan de verplichte aanduidingen van vluchtwegen, de groene bordjes die wijzen naar de nooduitgang. Ze branden continu. Vervanging van tl-lampen door ledverlichting tikt iedere minuut aan. Als je het zelf doet, ben je voor een paar tientjes al klaar. Je kunt ook zelf de lampen inkopen en een ander het werk laten uitvoeren. Ga je volgend jaar verbouwen? Dan is het handig alles in één keer mee te nemen. Het online Milieubeheer Programma helpt bij het maken van de juiste keuze. Het zet de mogelijkheden overzichtelijk en duidelijk naast elkaar.

Eigen werklijst maken

Het programma heeft maatregelen per sector gerangschikt. Zo wordt meteen duidelijk wat een horecaondernemer kan doen. In een aantal gevallen ook móet doen. De  overheid verplicht namelijk bedrijven milieubesparende maatregelen te nemen als ze jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektra of 25.000 m3 gas gebruiken. Met het Milieubeheer Programma maak je een eigen werklijst, op basis van de gepresenteerde alternatieven en de adviezen over de beste timing. Precies passend bij je bedrijf. Er is direct inzicht in keuzes, planning en financiën. Het programma herinnert je eraan wanneer je een volgende maatregel moet nemen. Dan hoef je daar niet meer aan te denken.
Voor dit initiatief van MKB-Nederland betaal je een bescheiden abonnementsbedrag. De hoogte is afhankelijk van de omvang van het bedrijf. Als horecaondernemer krijg je ook nog eens 50% korting omdat branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland samenwerkt met het initiatief. Kijk wat het kost op Milieubeheerprogramma.nl.

Geld in het laatje

Besteed even tijd aan energiebesparing. Met het Milieubeheer Programma als handige hulp. Je bent duurzaam bezig en het brengt geld in het laatje. Dat moet een Nederlandse horecaondernemer aanspreken. Een beloning voor inzet en goed gedrag. Net als de fooienpot.

VOORBEELD 1: ZELF DOEN OF LATEN DOEN?

Sommige besparingsmogelijkheden kun je zelf ter hand nemen. Het vervangen van tl-balken door ledverlichting in hetzelfde armatuur is eenvoudig. Het kost alleen wat tijd. Ervoor zorgen dat de verlichting in een koel- of vriescel alleen brandt als het nodig is, is wat gecompliceerder. Het is wél verplicht, als een deurschakeling ontbreekt en het vermogen in de koel- of vriescel 250 Watt of meer is. Het Milieubeheer Programma adviseert om dit werk uit te besteden. Dat kost tussen de € 200 en € 400. Het advies is ook dit binnen twee jaar te doen. Zoek een ‘natuurlijk moment’.

VOORBEELD 2: SALAMANDERS

Salamanders houden gerechten warm. In de praktijk staan deze apparaten vaak onnodig uren achter elkaar aan. Dat kost energie en dus geld. En het is niet nodig. Verwarmt de salamander met infrarood? Kijk dan of het apparaat herkent of er een pan of schaal staat. Kijk of er een tijdschakeling op zit. Zo niet, vervang het apparaat dan door eentje waarbij die mogelijkheden wel aanwezig zijn. Zo wordt alleen energie verbruikt als een gerecht verwarmd moet blijven. Dit is verplicht, maar ook hier is het verstandig een ‘natuurlijk moment’ te kiezen. Dat wil zeggen als vervanging noodzakelijk is of bij een renovatie.

Besteed even tijd aan energiebesparing. Het Milieubeheer Programma helpt je daarbij, zonder dat het veel tijd en moeite kost.

online tool energiebesparing

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo INretail
Partner logo FOCWA
Partner logo Nederland ICT
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo LTO
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo Evofenedex
Partner logo BIK
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo MKB Noord
Partner logo EPV
Partner logo RECRON
Partner logo VOA
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo FME
Partner logo DPG
Partner logo KAVB
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo MKB Limburg
Partner logo LWV
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo NVG
Partner logo NSO
Partner logo BETA
Partner logo NRK
Partner logo Kartoflex
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo NL Actief
Partner logo FTN
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo Stichting Clok
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo VACO
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo OVSV
Partner logo BOVAG
Partner logo VNHI
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo NVKT
Partner logo KVGO
Partner logo DDA
Partner logo Vakcentrum
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo Modint
Partner logo NBOV
Partner logo Ondernemend Lansingerland

Pin It on Pinterest