Bakkerij Fuite beschouwt energiebesparing als een morele verplichting

Voor Klaas Fuite, operationeel directeur van Bakkerij Fuite, gaat ondernemerschap gepaard met een morele en maatschappelijke verplichting. Mede ingegeven door zijn christelijke achtergrond, is hij vastbesloten om de wereld in ieder geval niet slechter door te geven aan de generatie na ons. Al lang voordat ondernemers hiertoe verplicht werden, voerde Klaas energiebesparende maatregelen door. Met resultaat: in drie jaar tijd wist hij de carbon foortprint van het bedrijf met 30% te verminderen.

Groene gemeente

“Wat enorm scheelt”, vertelt Klaas, “is dat Apeldoorn een groene gemeente is die zeer actief meedenkt met ondernemers. Sinds 2006 zijn wij verplicht om een milieujaarrapport op te stellen, waarin wij zowel het energieverbruik per tonnage product als de afvalstromen meten en proberen te verminderen. Vanaf 2011 hebben wij dit gestructureerd aangepakt met een ambitieus vijfjarenplan voor 2012-2017, waarin wij ons ten doel stelden om de carbon footprint in die periode met 30% te verlagen. Al in 2016 werd die mijlpaal bereikt, en daar zijn we uiteraard ontzettend trots op. Vanuit dat perspectief waren we ook volledig voorbereid op de Informatieplicht Energiebesparing. Nog voordat die op 1 juli 2019 inging, hadden wij het formulier bij wijze van spreken al ingevuld.”

Inspiratie uit andere branches

“Ik ben opgegroeid in de bakkerij, maar ik heb ook een technische achtergrond. Die gecombineerde ervaring kan ik goed gebruiken bij het doorvoeren van innovaties. De bakkerijbranche is een redelijk conservatieve sector, maar als je energiebesparing serieus neemt, moet je alle productieprocessen opnieuw onder de loep nemen. Daarom heb ik mensen uit andere, meer vooruitstrevende branches uitgenodigd om kritisch met ons mee te kijken. Dat heeft me echt de ogen geopend, omdat je met hun blik op een volstrekt andere manier naar je eigen processen leert kijken. Dat kan ik andere mkb-ondernemers alleen maar aanraden: blijf nieuwsgierig naar wat er beter kan.”

Succesvolle pilot

“Een goed voorbeeld zijn de rijskasten. Voor de bevochtiging gebruikten we eerst stoomketels. Stel je voor: eerst verwarmden we het water met behulp van gas tot 100 graden, om de kasten daarna weer met elektriciteit af te koelen tot de benodigde constante warmte van 35 graden. Eigenlijk is dat bezopen. Nu werken we met koudwaterverneveling voor de bevochtiging en gebruiken we de restwarmte van de compressorinstallatie om de vloeren van de rijskasten constant te verwarmen. Een eerste pilot bleek zo succesvol, dat we het jaar daarna alle rijskasten hebben omgebouwd. Die investeringen hebben zich binnen drie jaar terugverdiend, en tegenwoordig is dit procedé gemeengoed binnen onze branche.”

Kettingreactie

“Door die ingreep werd een hele kettingreactie in gang gezet. Het ketelhuis werd onder handen genomen en nu hebben we drie kleine CV-installaties waarmee we snel op- en af kunnen schalen. We schaften nieuwe gasbranders op de ovens aan die van 0 tot 100% te regelen zijn, dus daarmee besparen we het gas van een voortdurend brandende waakvlam. De kneedmachines werden frequentiegeregeld, waarmee we bedoelen dat ze niet slechts aan of uit kunnen staan. Met deze nieuwe machines voorkomen we pieken in het stroomverbruik, die extra belastend zijn voor het net. Stap voor stap stellen we alles wat energie verbruikt ter discussie, en dat heeft niet alleen tot besparingen, maar ook tot effectieve oplossingen geleid.”  

De kracht van preventie

“Naast zonnepanelen en warmteterugwinning kijken we natuurlijk ook naar onze afvalverwerking. En nóg belangrijker: naar preventie. Met behulp van data-analyse werken we aan een nauwkeurige vraagvoorspelling, zodat we alleen produceren wat ook daadwerkelijk geconsumeerd zal worden. Verspilling is één van de grootste problemen van onze tijd, en wij proberen daarin een kanteling te maken. Als ondernemer wil ik geen schade toebrengen aan de toekomst van de komende generaties; dat weegt voor mij zwaarder dan winstmaximalisatie en aandeelhoudersbelangen.”

www.bakkerijfuite.nl

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo VACO
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo LTO
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo MKB Limburg
Partner logo NBOV
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo Evofenedex
Partner logo NSO
Partner logo MKB Noord
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo LWV
Partner logo VOA
Partner logo NL Actief
Partner logo Nederland ICT
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo BETA
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo RECRON
Partner logo Modint
Partner logo DDA
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo FOCWA
Partner logo Vakcentrum
Partner logo Stichting Clok
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo VNHI
Partner logo BOVAG
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo INretail
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo KVGO
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo BIK
Partner logo FTN
Partner logo FME
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo NVG
Partner logo Kartoflex
Partner logo EPV
Partner logo DPG
Partner logo NVKT
Partner logo OVSV
Partner logo KAVB
Partner logo NRK
Partner logo Energie Samen Rivierenland

Pin It on Pinterest