Het coronavirus heeft iedere ondernemer onder druk gezet en dat blijft komende tijd nog wel even. Meer dan ooit is het belangrijk op de kosten te letten. Iedere onnodige uitgave is er één teveel. Soms is kostenbeperking lastig, soms ook relatief eenvoudig. Iedere ondernemer met een bedrijfshal – groot of klein – doet er verstandig aan door te lezen. Op het vlak van energiebesparing is snel voordeel te halen. En energie besparen is geld besparen.  

Bedrijfshallen zijn doorgaans niet de toonbeelden van doelmatigheid op energiegebied. Op de belangrijke kostenposten verlichting en verwarming zijn stevige besparingen mogelijk. Voordat de crisis ons allemaal overviel, heeft MKB-Nederland een handig hulpmiddel ontwikkeld om energie te besparen. Dat komt nu goed van pas. Dat hulpmiddel heet Milieubeheer Programma. Het was aanvankelijk vooral bedoeld voor ondernemingen die wettelijk verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen en jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektra of 25.000 m3 gas gebruiken. Maar het is uiteraard ook beschikbaar voor andere ondernemers. Het programma geeft direct zicht op kostenbesparende mogelijkheden en geeft praktische adviezen over de uitvoering. Er zijn tientallen besparingsmogelijkheden. Waar begin je? Wat is verplicht en wat kan later? Niet alles kan tegelijkertijd en wat doe je dan wanneer? Het gaat erom verstandige keuzes te maken. Het programma helpt je een plan op maat te maken.

Zelf afwegen

Bij bedrijfshallen zijn grote besparingen mogelijk door isolatie van bestaande vloeren, daken, plafonds en wanden. Daarvoor is een uitgewerkt plan nodig. Soms zijn kostenbesparingen echter veel simpeler en sneller te realiseren. Vervang tl-buizen door ledverlichting bijvoorbeeld. Eenvoudig en doeltreffend. Dat kan op verschillende manieren: met behoud van de armaturen of door installatie van nieuwe verlichtingsunits. Het laatste levert meer besparing op, maar vergt een grotere investering. Iedere ondernemer kan voor zichzelf afwegen wat de beste keuze is. Voor het vervangen van de tl-buizen kun je iemand inhuren of je doet het zelf. Dan kost het alleen de lampen en wat tijd. Er is niet één beste oplossing. Zo is er ook een verschil of je een opslagloods of een tuinbouwkas hebt. Is je bedrijfshal gekoppeld aan kantoren? Hoe hoog is de hal en hoe vaak gaan transportdeuren open? Hoe zit het met bestaande isolatie? Met leidingen die door de hal lopen?

Het Milieubeheer Programma voorkomt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het behandelt de simpele, direct uit te voeren maatregelen en de veel ingrijpender. Altijd staan de verschillende keuzemogelijkheden overzichtelijk naast elkaar.

Terugverdiend

Neem als simpel voorbeeld ventilatoren in bedrijfsruimten. Die hoeven niet te werken als er niemand is. Voorkom dan ook dat ze onnodig aanstaan. Een tijdklok kan afdoende zijn. Kosten? Als je het zelf doet, hooguit een paar tientjes. Die zijn zó terugverdiend. Is het ingewikkelder, schakel dan een installatiebedrijf in. Kijk dan ook eens of het loont een energiezuiniger ventilator te installeren. Een uitgave van nog geen € 200 kan zich op korte termijn al terugverdienen. Misschien is de ventilator nog goed bruikbaar en volstaat een toerenregeling. Breng je die zelf aan, dan ben je met zo’n € 100 klaar. In alle gevallen bespaar je energie en werk je actief aan kostenbesparing.

Met het Milieubeheer Programma maak je zelf een eigen lijst van maatregelen met inbegrip van een planning. Soms is het verstandig direct aan de slag te gaan, een andere keer is uitstel wijzer. Bijvoorbeeld als een verbouwing is gepland.

Korting

Voor het online hulpprogramma betaal je een bescheiden abonnementsbedrag. De hoogte is afhankelijk van de omvang van het bedrijf. Veel brancheverenigingen ondersteunen het initiatief en geven hun leden nog eens 50% korting. Bekijk de tarieven hier.

VOORBEELD 1 – Plafondventilator

Heb je een hoge bedrijfshal? Dan is de kans groot dat het bovenin veel warmer is dan beneden. Dat is zonde van de energie en kost onnodig geld. Een industriële plafondventilator kan de lucht binnen de hal verplaatsen. Het gasverbruik vermindert direct. Je kunt zelf op zoek gaan naar de meest geschikte ventilator of dat laten doen. Het programma geeft aan wat wijsheid is. In dit geval luidt het advies: “Er zijn veel industrieplafondventilatoren op de markt, van eenvoudig tot hightech. Laat je goed adviseren door een erkend (klus)bedrijf. Een simpele plafondindustrieventilator is eenvoudig te plaatsen door een klusbedrijf. Daarmee bespaar je veel geld. Kies wel een klusbedrijf dat deze deskundigheid beheerst.” Het programma geeft ook aan wanneer het wettelijk verplicht is deze voorziening te treffen en wanneer niet. Dat is handig om te weten.


VOORBEELD 2 – Slabben en deuren

Veel bedrijfshallen hebben grote transportdeuren, noodzakelijk voor het laden en lossen van vrachtwagens. Het gat van de deur is breder en hoger dan de vrachtwagen. Zonder maatregelen gaat veel warmte uit de hal verloren. Je bent de buitenlucht aan het verwarmen. Dat is niet je doel. Goede tochtslabben bieden uitkomst. Ze beperken het energieverlies en zijn dus kostenbesparend. Het gaat wel om een investering van zo’n duizend euro per deur. De terugverdientijd is afhankelijk van de situatie, maar vaak korter dan gedacht.
Over transportdeuren gesproken: hoe vaak gaan die niet open omdat er iemand naar buiten of naar binnen moet. Als dat geregeld voorkomt, loont het om naast of in de transportdeur een loopdeur te plaatsen. Laat je medewerkers daarvan gebruik maken en druk ze op het hart om deuren direct dicht te doen. Zo werk je samen aan kostenbeheersing. Altijd belangrijk, maar zeker nu.

VOORBEELD 3 – Kantoren

Heb je een bedrijfshal en een kantoor? Ga dan eens na hoe de temperatuur is geregeld. Is het op kantoor vaak te warm en in de bedrijfshal vaak te koud? Dan is mogelijk de verwarming van beide ruimtes op eenzelfde thermostaat geschakeld. Een voordeel is snel behaald. Een thermostaat per ruimte is een kwestie van een paar tientjes. Het klinkt logisch en dat is het ook. Even nadenken over energiebesparing is een investering in kostenreductie.

Besteed even tijd aan energiebesparing. Het Milieubeheer Programma helpt je daarbij, zonder dat het veel tijd en moeite kost.

online tool energiebesparing

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo FME
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo NL Actief
Partner logo NVKT
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo Evofenedex
Partner logo KAVB
Partner logo DPG
Partner logo DDA
Partner logo EPV
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo NVG
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo Kartoflex
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo NRK
Partner logo Nederland ICT
Partner logo BIK
Partner logo VNHI
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo INretail
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo LWV
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo MKB Noord
Partner logo VOA
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo MKB Limburg
Partner logo BETA
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo Modint
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo OVSV
Partner logo LTO
Partner logo RECRON
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo FTN
Partner logo NBOV
Partner logo FOCWA
Partner logo NSO
Partner logo Stichting Clok
Partner logo KVGO
Partner logo Vakcentrum
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo VACO
Partner logo BOVAG
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo Ondernemend Lansingerland

Pin It on Pinterest