Johan Wolters is manager techniek en kwaliteit bij Espero, een bedrijf uit Waalwijk dat mobiele wanden ontwikkelt en produceert voor de Europese markt. Onder de afnemers bevinden zich veel bouwbedrijven, een branche waarin duurzaamheid al jarenlang een actueel thema is. Vanuit die focus heeft Espero zowel de productie als de bedrijfsvoering kritisch onder handen genomen, waarbij de samenwerking met branchevereniging CBM van grote toegevoegde waarde is geweest.

Twee sporen

“Om aan te sluiten op die dynamiek in de bouw, hebben wij allereerst gekeken naar ons product. Wij hebben daaraan het zogenoemde cradle-to-cradle keurmerk verbonden, dat vereist dat materialen en processen op een ecologische effectieve manier worden ingezet zonder dat kostbare (grond)stoffen verloren gaan. Daaruit vloeide automatisch de volgende stap voort, waarbij we kritisch gingen kijken naar onze bedrijfsvoering en onze werkwijze. In het kader van duurzaamheid besteden we nu meer aandacht aan materialen en afvalstromen, maar onze focus ligt echt op het energieverbruik. Daarbij volgen we twee sporen: we onderzoeken mogelijkheden om enerzijds het gasverbruik terug te dringen en anderzijds zelf energie op te wekken.”

Infrarood

“Ons gasverbruik is grotendeels te wijten aan de heteluchtverwarming van onze productiehal. Omdat de heaters aan vervanging toe waren, lag er een mooie aanleiding om alternatieven te onderzoeken. Op een bijeenkomst van de CBM over de Informatieplicht Energiebesparing werden we aan het denken gezet over infraroodverwarming. Dit is stralingswarmte die je lokaal kunt inzetten, waardoor je niet de hele ruimte hoeft te verwarmen. Bovendien nemen materialen ook deze warmte op, om die vervolgens weer af te geven aan de omgeving. In samenwerking met de CBM zijn we een pilot opgestart met infraroodpanelen op werkpleklocaties, waarbij we het gas gaandeweg terugdraaien. Met behulp van sensoren meten we de temperatuur en het stroomverbruik. De eerste resultaten wijzen erop dat we met deze constructie inderdaad een kostenbesparing kunnen realiseren.”

Draagconstructie voor zonnepanelen

“Infrarood functioneert op basis van elektrische energie. Nu is die al goedkoper dan gas, maar het wordt nóg interessanter als je zelf energie opwekt. Ons dak heeft een oppervlakte van 5.000 m2, dus zonnepanelen lagen voor de hand. Voor de plaatsing daarvan was echter eerst een dakrenovatie nodig. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 60% van de bedrijfspanden niet zonder meer geschikt is voor zonnepanelen, en ook voor dat probleem zoeken we nu samen met de CBM naar een oplossing. Er is inmiddels een draagconstructie ontwikkeld die het dak minder belast. Zodra die in het laboratorium getest is, worden wij de eerste praktijkcase.”  

Collectieve aanpak

“Het goede van de samenwerking met de CBM is dat wij op conceptniveau oplossingen proberen te bedenken die voor veel leden werken. Door ideeën en investeringen te delen, maak je innovatie mogelijk. Dat geldt zowel voor de toepassing van infraroodstraling als voor de draagconstructie voor zonnepanelen. Als individuele onderneming is het te risicovol om dit soort pilots zelfstandig op te pakken, maar met een effectieve, collectieve aanpak kunnen veel meer branchegenoten hun voordeel doen. Zo voorkom je dat iedereen het wiel opnieuw gaat uitvinden.”

www.espero.eu

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo DDA
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo Kartoflex
Partner logo NRK
Partner logo MKB Limburg
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo BIK
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo FME
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo EPV
Partner logo RECRON
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo KAVB
Partner logo NVKT
Partner logo Modint
Partner logo NL Actief
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo NSO
Partner logo NBOV
Partner logo VACO
Partner logo Nederland ICT
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo LWV
Partner logo FTN
Partner logo DPG
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo BETA
Partner logo INretail
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo Vakcentrum
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo Evofenedex
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo Stichting Clok
Partner logo OVSV
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo MKB Noord
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo FOCWA
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo KVGO
Partner logo BOVAG
Partner logo NVG
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo VNHI
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo LTO
Partner logo VOA

Pin It on Pinterest