Videobellen, afspraken op afstand, documenten alleen nog digitaal. Naast alle ellende heeft de coronacrisis al eerder in gang gezette ontwikkelingen versneld. Zo zijn er nog enkele lichtpuntjes in deze moeilijke tijden. We maken minder kilometers en gebruiken minder papier. Dat is goed voor het milieu en in deze tijd zeer welkom voor de kas van de ondernemer.

Is dit dan de tijd om te besparen op ICT? Zeker. In het bijzonder voor een mkb’er met een bovengemiddelde ICT-inzet. Zonder in te leveren op gemak, uiteraard. Computers, printers en servers (en alles wat daarmee samenhangt) verbruiken vaak veel meer energie dan velen zich realiseren. Het Milieubeheer Programma, een initiatief van MKB-Nederland, helpt bij het verminderen van kosten en energieverbruik. Dubbele winst dus. Zeker in deze tijd is dat welkom.

Logisch maar jammer

De overheid verplicht mkb-bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit gebruiken of 25.000 m3 aan gas om energiebesparende maatregelen door te voeren. Kleinere ondernemingen worden aangemoedigd dat ook te doen. De wet is van voor de crisis. Veel ondernemers hebben nu wel wat anders aan het hoofd dan nadenken over energiebesparing. Dat is logisch maar jammer tegelijkertijd. Want voorlopig staat kostenbesparing bij vrijwel elke mkb-onderneming op nummer één. Dat blijft nog wel een tijdje zo. Juist nu loont het om te kijken hoe je uitgaven kunt verminderen voor zaken die onmisbaar zijn, zoals je computersystemen en automatisering. Sommige dingen kun je zelf doen, andere moet je overlaten aan deskundigen. Welke dan? En wat is het beste moment? Is het raadzaam meteen aan te pakken of is het verstandiger even wachten tot een logischer moment in de toekomst?

Dashboard    

Zoals het kabinet afgaat op het corona-dashboard, zo is het Milieubeheer Programma voor de komende tijd het energiebesparings-dashboard van de ondernemer. Het programma geeft advies, vertelt je wat verplicht is en wat niet, laat verschillende mogelijkheden zien, zet de kosten van verschillende opties naast elkaar en helpt een planning te maken die past bij de omstandigheden. Het online hulpprogramma is beschikbaar voor een bescheiden abonnementsbedrag dat je al snel terugverdient. Veel brancheverenigingen ondersteunen het initiatief en geven hun leden nog eens 50% korting. Zeker in deze tijd is dat de moeite waard. Zie ook www.milieubeheerprogramma.nl/tarieven-en-korting

Van eenvoudig tot verstrekkender

Sommige besparingsmogelijkheden spreken (bijna) voor zichzelf. De praktijk leert echter dat veel ondernemers er toch nog niet over hebben nagedacht. Ze laten kansen liggen. Computers en servers: dat zijn zaken voor de specialist, denken ze dan. Dat is lang niet altijd het geval, leren de voorbeelden hieronder. De adviezen van het programma lopen uiteen van eenvoudig tot verstrekkender. Daarmee ook de kostenbesparingsmogelijkheden.  

VOORBEELD 1 – Printers en kopieerders

Hoewel we steeds meer digitaal communiceren, staan in veel bedrijven nog printers en kopieermachines. Helemaal zonder papier kunnen we nog niet. Bij de aanschaf of huur is ongetwijfeld goed gekeken naar de prijs of maandelijkse lasten. Maar ook naar de bijkomende kosten zoals energieverbruik? Veel apparaten staan vaak op stand-by om snel te kunnen printen of kopiëren. Daarvoor warmt het apparaat zichzelf af en toe op. Dat kost veel energie. Kijk eens hoeveel printers er zijn en hoe vaak ze daadwerkelijk worden gebruikt. Misschien waren ze drie jaar geleden nog nodig, maar nu veel minder. Zijn het er meer dan tien? Dan schrijft de wet voor dat je ernaar kijkt. Maar zijn het er minder, dan is dat ook verstandig. Waarschijnlijk is het beter een serie printers te vervangen door één groter multifunctioneel apparaat. Dat bespaart energie en ook nog eens de kosten van service en onderhoud. Kies wel een handig moment: als de huidige apparaten aan vervanging toe zijn of bij het einde van de leasetermijn. 

VOORBEELD 2 – Servers, koeling en noodstroom

Lopen je e-mailverkeer en je printopdrachten via een eigen server of maak je gebruik van een server die bij je provider staat? Dat laatste vermindert het stroomverbruik en de beheerskosten. Het is zinvol de kosten tegen elkaar af te wegen. Heb je een eigen server en veel gebruikers op kantoor, dan kan de koeling van de ruimte een punt van aandacht zijn. Als een koelinstallatie noodzakelijk is, neem er dan eentje die energiezuinig is. Het helpt ook als je voor de koeling koude lucht van buiten kunt gebruiken. Zo hoeft de koelinstallatie minder uren te draaien. Het klinkt logisch en dat is het ook. Een kleine bouwkundige aanpassing laat zich in korte tijd terugverdienen. Raadpleeg bij twijfel een specialist of een gekoelde serverruimte nodig is. 
Kijk ook bij de noodstroomvoorziening, die ervoor zorgt dat de computers blijven draaien als de stroom onverhoopt uitvalt, naar het energieverbruik. De ene is de andere niet. De moderne hoogrendement-versies gebruiken tot wel 10% minder energie.

VOORBEELD 3 – Kloksnelheid

De processor van een server gebruikt veel elektriciteit, ook wanneer deze niet volledig wordt gebruikt. Powermanagement zorgt ervoor dat de kloksnelheid wordt aangepast aan de mate van gebruik. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe meer energie de processor van de server gebruikt. Daarom is het zinvol de processor van de server met een zo laag mogelijke snelheid te laten werken. Het Milieubeheer Programma adviseert deze maatregel niet lang uit te stellen, want er is een behoorlijke besparing te realiseren.

Besteed even tijd aan energiebesparing. Het Milieubeheer Programma helpt je daarbij, zonder dat het veel tijd en moeite kost.

online tool energiebesparing

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo LWV
Partner logo VACO
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo RECRON
Partner logo NL Actief
Partner logo BOVAG
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo Kartoflex
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo Modint
Partner logo LTO
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo NVG
Partner logo DDA
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo VOA
Partner logo OVSV
Partner logo MKB Limburg
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo Evofenedex
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo EPV
Partner logo FTN
Partner logo Nederland ICT
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo VNHI
Partner logo BETA
Partner logo NVKT
Partner logo Vakcentrum
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo NRK
Partner logo KVGO
Partner logo KAVB
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo DPG
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo FOCWA
Partner logo MKB Noord
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo NBOV
Partner logo FME
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo INretail
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo NSO
Partner logo BIK
Partner logo Stichting Clok
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven

Pin It on Pinterest