Ruim 30 jaar geleden begon Gerrit Jonkers in zijn garage thuis met klussen aan BMW’s en Mini’s. Wat destijds als hobby begon, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol autobedrijf dat in zijn moderne vorm zichtbaar meegegroeid is met de tijd.

Maar het pand waarin zij sinds 1998 zitten, was niet echt meegegroeid met de tijd. Daar was sinds de koop namelijk niet veel meer aan gedaan. Totdat een lekkend dak roet in het eten gooide en vervangen moest worden. Een jaar na die renovatie kreeg Gerrit de verrassing van zijn leven. Er werd ineens 10.000 euro teruggestort van zijn energieleverancier. Een enorm bedrag, en ook een leuk cadeautje, zo vindt hij zelf.

Een lekkend dak

Voor Gerrit Jonkers stond energie besparen niet altijd hoog op de agenda. “Ik was druk bezig met het bedrijf en op een gegeven moment begon het dak te lekken. We hebben toen maar direct besloten om de asbest te laten verwijderen, en er een nieuw dak op te laten leggen, inclusief dikke isolatie. Ja, en als je zo’n mooi nieuw dak hebt, dan kun je natuurlijk niet die oude TL-bakken weer terughangen. Het ging om het dak en plafond boven de showroom, dus dat moet er natuurlijk wel goed uitzien. We hebben daarom alle TL-bakken vervangen voor LED. In totaal ging het om zo’n 140 lampen TL-lampen. De gehele investering voor de showroom kwam neer op zo’n 35.000 euro.”

100.000 euro besparen in 10 jaar tijd

Dat energie besparen soms eenvoudiger is dan gedacht, kan Gerrit bevestigen. “We hadden er eigenlijk helemaal niet bij stilgestaan dat we energie aan het besparen waren. Ja, we merkten wel wat aan de kachel. Want die kon iets minder hoog, en ook op de zolder voelde je dat er geen wind meer waaide. Toch waren we er ons niet echt bewust van. Totdat we de eindafrekening kregen van de energieleverancier. We kregen ineens 10.000 euro terug! Dat was echt even schrikken. Dat betekent namelijk dat we de investering al binnen vier jaar helemaal terugverdiend hebben. In tien jaar besparen we gewoon 100.000 euro op de energierekening. Dat is echt veel geld.”

Besparingen worden nog groter

Ondanks de al enorme besparingen door het aanpakken van de showroom, houdt Gerrit het niet bij één ruimte. “Vorig jaar hebben we ook de TL-bakken in de werkplaats vervangen voor LED. Ook daar ging het om zo’n 140 lampen. Daar moeten we nog zien wat het precies oplevert, maar naar verwachting zullen de besparingen ook in die ruimte groot zijn. Daarbij zijn we ook nog aan het kijken naar zonnepanelen of andere energiebesparende mogelijkheden. Nu hebben we als ondernemer namelijk nog de mogelijkheid om subsidie te krijgen, dus maak ik daar zoveel mogelijk gebruik van.”

Advies aan andere ondernemers

Voor Gerrit kwam zijn energiebesparing vooral als een verrassing. De renovatie van het dak was namelijk toch al nodig. Toch heeft hij ook nog wat advies voor andere ondernemers. “Waar je kunt besparen, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Verlichting: altijd doen. Dat is namelijk heel makkelijk en de besparingen zijn best groot. Daarnaast kan isoleren ook echt een grote besparing opleveren, zeker in een groot of oud pand. Als je zoiets kunt financieren, is dat het ook wel echt waard. Het is anders gewoon zonde om zoveel geld weg te gooien.”

Ook verrast worden door je energierekening?

Met het Milieubeheer Programma kunnen mkb ondernemers op een praktische, begrijpelijke en kosteneffectieve manier energiebesparende maatregelen nemen. Ook als er geen sprake is van verplichting vanuit de overheid, helpt de tool bij flinke besparingen. Het kan gaan om duizenden euro’s per jaar.

In de tool vind je onder andere:

– Alle (verplichte) maatregelen
– Energiebesparingsopties in verschillende prijsklassen
– Advies over keuzes, timing en subsidies
– Gecertificeerde leveranciers per maatregel
– Inzicht in planning, uitgaven en opbrengsten

Via mijn.bovag.nl ontvangen leden 50% korting op MilieubeheerProgramma.

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo LWV
Partner logo DDA
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo MKB Limburg
Partner logo NL Actief
Partner logo Evofenedex
Partner logo OVSV
Partner logo Kartoflex
Partner logo RECRON
Partner logo NSO
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo Stichting Clok
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo Nederland ICT
Partner logo BOVAG
Partner logo FOCWA
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo KVGO
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo VNHI
Partner logo NVKT
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo VOA
Partner logo Vakcentrum
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo NRK
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo INretail
Partner logo Modint
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo BIK
Partner logo VACO
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo EPV
Partner logo KAVB
Partner logo FTN
Partner logo NVG
Partner logo LTO
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo MKB Noord
Partner logo FME
Partner logo NBOV
Partner logo DPG
Partner logo BETA
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo VNO-NCW West

Pin It on Pinterest