Gezondheid, ontspanning en plezier vormen het hart van ondernemingen in de sport en recreatie. Voor de ondernemer komt daar een gezonde bedrijfsvoering bij. Je klanten helpen ontspannen wordt pas echt leuk als je bedrijf je geen slapeloze nachten bezorgt. Afgelopen tijd was dat bepaald geen vanzelfsprekendheid. Corona, verplichte sluiting, onzekere toekomst en voorzichtig weer opstarten. De ondernemer heeft er de handen vol aan vandaag. Maar verantwoord een bedrijf runnen, verplicht je ook naar morgen te kijken. Het beperken van je energiekosten maakt daar onderdeel van uit. Hoe je dit doet leggen we je in dit artikel uit.

De behoefte aan ontspanning is groot na een periode van beperkingen. Sport en recreatie spelen daarop in. Klanten hebben er weer zin in, geven er geld aan uit, maar zullen in een tijd van economische tegenwind de kosten goed in de gaten houden. Voor de ondernemer is het niet anders. Het is zoeken naar een goed evenwicht. Je moet het aanbod aantrekkelijk maken en daarin investeren en tegelijkertijd de bankrekening goed in het oog houden. En dan is er ook nog de maatschappelijke druk om verantwoorder met energie en milieu om te gaan. Een druk die de overheid in bepaalde gevallen zelfs heeft vertaald in verplichtingen.

Kosten beperken

De wettelijke verplichtingen tot energiebesparing waren aanleiding voor het ontwikkelen van een praktisch instrument om de mkb-ondernemer te helpen deze verplichtingen na te komen. Volgens de Informatieplicht Energiebesparing is ieder bedrijf met een jaarlijks energieverbruik van 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Wie dat slim doet – de juiste keuzes op het beste moment – ziet dalende uitgaven. Daarom is het ook interessant voor bedrijven die onder de grens van de verplichting zitten. Kostenbeperking is immers voor iedere ondernemer interessant. Afgelopen maanden is het belang daarvan alleen maar toegenomen.

Eigen to-do lijst

Hèt instrument om te helpen energie en kosten te besparen, heet Milieubeheer Programma. Het is een online hulpmiddel, dat je vanaf iedere plek kunt gebruiken. In deze tijd dus extra handig. Op je beeldscherm zie je besparingsmogelijkheden uitgelegd, en toegespitst op bedrijfstakken, zoals de sport en recreatie. Per onderwerp staan verschillende alternatieven naast elkaar, met inbegrip van een kostenindicatie. Er wordt advies gegeven wanneer het handigste moment is om een besparingsmogelijkheid door te voeren in het bedrijf. Soms luidt dat advies ‘meteen doen’, een andere keer ‘doe het later op een passend moment’, bijvoorbeeld rekening houdend met afschrijvingen. Je maakt als ondernemer je eigen actielijst. Het programma onthoudt die en helpt je herinneren wanneer je weer in actie moet komen.

Laten we een paar sectorspecifieke voorbeelden onder de loep nemen. 

Voorbeeld 1: spaarkoppen in de douches

Veel klanten van sport- en recreatiebedrijven maken gebruik van douches. Door corona soms nu even niet, maar dat is slechts tijdelijk. Het water- en energieverbruik is aanzienlijk. Douches met spaarkoppen verbruiken minder water bij eenzelfde resultaat. Een drukknop voorkomt dat water onnodig blijft stromen. Minder warm water betekent een lagere (gas)rekening. De investeringen wegen ruim op tegen de opbrengsten. Doe het op korte termijn, is daarom het advies. (Misschien zijn de tijdelijk afgesloten doucheruimtes wel een ideaal moment om het juist nu te doen.)
Een handige ondernemer kan zelf aan de slag, leert het programma. Je hebt wat kennis van waterleidingen nodig, maar dan ben je tussen de 100 en 200 euro klaar. Ben je technisch minder handig, laat dan een lokaal bedrijf de spullen installeren die je zelf hebt ingekocht. Verwachte uitgaven: 200 tot 300 euro. Heb je geen tijd of besteed je die liever aan de kernactiviteit van je bedrijf? Laat dan vanaf 600 euro een plan maken en uitvoeren. Het programma zet de mogelijkheden naast elkaar, zodat je de keuze kunt maken die het best bij je past.

Voorbeeld 2: een frequentieregalaar voor de zwembadpomp

Zwembaden, groot of klein, zijn energiegebruikers. Het is dus verstandig even stil te staan bij besparingsmogelijkheden. Wat voor een circulatiepomp is gemonteerd en is die het meest geschikt? De pomp zorgt ervoor dat het water vanuit de afvoer en overstroomgoot terug het zwembad in gaat. Als een frequentieregelaar het toerental van de pomp aanpast aan de vraag, kost dat minder energie. Een constant werkende circulatiepomp verbruikt meer dan nodig is. Laat een pomp minder hard werken als het niet nodig is. (Dat wil je zelf toch ook?)
Wat kost een aanpassing? Vanaf 200 euro tot boven de 750. Wat is verstandig? Het programma helpt je bij het maken van een keuze en het beste moment.  

Voorbeeld 3: het beperken van warmteverlies

Er is warmteverlies als de temperatuur van het zwembadwater hoger is dan de lucht in de ruimte eromheen. De warmte straalt door de bassinwand naar de aanliggende ruimte. Isolatie van de wanden bespaart stookkosten. Het gaat niet zozeer om een luchtspouw om het zwembadbassin, maar vooral om de bassinwanden grenzend aan de technische ruimte (waar de pomp of filterinstallatie staat). Het loont eens goed te kijken hoe het zit.
Als we het over warmteregulering hebben, kijk dan ook eens naar de opwarmtijd in de ochtend. Houdt de installatie rekening met de buitentemperatuur, dan kan de opwarmtijd korter zijn.

Voorbeeld 4: verlichting

Een open deur en tóch vragen we er aandacht voor: verlichting. Ervaring leert dat voor de hand liggende besparingsmogelijkheden lang niet altijd worden gebruikt. Sport- en recreatiebedrijven hebben vaak veel ruimtes waar licht brandt. Als daar nog TL-balken zijn, ligt het geld voor het oprapen. Led-verlichting is duurzamer en goedkoper. Je hebt verschillende mogelijkheden: alles vervangen (met het meeste rendement, maar hogere kosten) of in bestaande armaturen led-balken plaatsen. Dat kost alleen de nieuwe lampen en wat werk. Een uitgave van een paar tientjes vertaalt zich al snel in de energierekening.

Ontspannen gevoel

Het Milieubeheer Programma helpt de ondernemer energie en dus geld te besparen. Veel brancheverenigingen ondersteunen dit initiatief van MKB-Nederland daarom. Je bent daarnaast ook nog eens duurzaam bezig, niet onbelangrijk in de toekomst. Kijk voor meer informatie op www.milieubeheerprogramma.nl  Reken maar, dat geeft een ontspannen gevoel! De sport- en recreatieondernemer weet hoe fijn dat kan zijn.

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo KVGO
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo Modint
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo LWV
Partner logo MKB Limburg
Partner logo NVG
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo NBOV
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo BOVAG
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo RECRON
Partner logo Nederland ICT
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo NL Actief
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo Vakcentrum
Partner logo EPV
Partner logo VOA
Partner logo FTN
Partner logo OVSV
Partner logo VNHI
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo MKB Noord
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo Stichting Clok
Partner logo DPG
Partner logo NVKT
Partner logo FOCWA
Partner logo VACO
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo DDA
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo BETA
Partner logo Kartoflex
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo NRK
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo FME
Partner logo INretail
Partner logo KAVB
Partner logo LTO
Partner logo Evofenedex
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo BIK
Partner logo NSO

Pin It on Pinterest