Mede dankzij advies van het ECUB (Energie Collectief Utrechtse Bedrijven) is MKB bedrijf ‘Stylepoint’ – actief in de internationale handel in servies, glas en bestek – sinds medio 2019 een duurzame weg ingeslagen. Met 400 PV panelen op het pand, overal led verlichting en een klimaatsysteem heeft het haar energieverbruik met zo’n zeventig procent teruggedrongen. ‘De stappen die wij hebben gezet, kan je binnen zes jaar terugverdienen’, zegt Rob Alkema, eigenaar van het Utrechtse bedrijf.

Door Tseard Zoethout

Alkema (44 jr.) is een handelsman in hart en nieren. Nadat hij in 2003 de hogere hotelschool te Leeuwarden met succes had doorlopen, startte hij met Matthijs Felser (42 jr.) in Utrecht de internationale handelsonderneming ‘Stylepoint’. In Nederland levert het bedrijf onder meer aan Sligro (groothandel), Holland America (cruises) en Van der Valk (hotels). Anno 2020 heeft hij ruim 24 mensen in dienst. Alkema: ‘Voor
zowel het eetcafé op de hoek als voor Michelin restaurants importeren we servies, glaswerk en bestek uit Azië terwijl we ook eigen merken in onze eigen Studio RAW produceren. Dat maakt ons innovatief ten opzichte van de gevestigde orde.’

Wat heeft die inspanning jullie opgeleverd?

‘We voldoen nu aan bijna alle voorwaarden qua energiebesparing, met uitzondering van gas. Volgens de PM Energiemonitor – gratis beschikbaar dankzij ons lidmaatschap van het ECUB – bedraagt de jaarlijkse opbrengst uit het PV systeem bijna 150.000 kWh waarvan we ruim 36.000 kWh voor ons eigen gebruik inzetten. Het resterende deel van 88.000 kWh leveren we terug aan het net. De investering van bijna 100.000 euro valt binnen vijf tot zes jaar terug te verdienen. Bovendien nemen we met PV een voorschot op mogelijke aanschaf van elektrische voertuigen.’

Welke maatregelen waren niet of juist makkelijk te nemen?

‘De showroom bestaat voor een groot deel uit een glazen pui met dubbel glas. Daarop ander glas laten zetten bleek een te grote investering. Wel hebben we alle daken wit geverfd en gereguleerde zonwering op de pui geplaatst, een kleine investering die voor elke MKB ondernemer haalbaar is. Witte daken reflecteren de zonne-instraling aanzienlijk terwijl een tijdsklok de zonwering laat zakken op die momenten dat er veel licht is. Zo wordt het tijdens de zomer minder warm en hoeft de airconditioning minder te draaien. Daarmee besparen we ook nog eens enkele procenten, net als bij de led verlichting: alle beetjes helpen.’

Jullie produceren ook eigen keramiek. Hoe zit het met het gasverbruik?

‘Als onderdeel van de showroom hebben we een productieruimte van circa 150 m 2 met drie ovens. Twee van die ovens werken op aardgas, eentje op elektriciteit. Daarmee maken we keramiek met unieke glazuren, ons handelsmerk: Studio RAW. Zulke productie kan niet zonder het gebruik van vlammen en een temperatuur van ruim boven de duizend graden. Dat kan je niet zonder aardgas doen. De elektrische oven voor de afwerking, die qua verbruik factoren meer verbruikt, laten we zoveel mogelijk voeden uit het PV systeem.’

Kunnen jullie de warmte van de ovens niet hergebruiken?

‘Goed dat je die vraag stelt. Samen met Greenvis heeft ECUB een onderzoeksvraag uitgezet, zowel bij ons op Lage Weide als bij wasserij/linnenverhuur Van der Kleij & zn. op Wetering-Haarrijn om de warmte uit reststromen in te zetten. Zij kunnen dat onder andere gebruiken voor drogen, wij om daarmee tijdens de winter ons magazijn te verwarmen. De resultaten van dat onderzoek worden medio 2021 verwacht. Op 10 november vindt trouwens een digitale conferentie over warmte-uitwisseling plaats, de aftrap voor deze vorm van industriële ecologie.’

Welke invloed heeft Corona op jullie bedrijfsvoering en energiebesparing?

‘Weinig tot niets. De investeringsbeslissing voor energiemaatregelen is gelukkig ruim voor Corona genomen. Wel is onze afzet in Nederland iets afgenomen, we leveren immers indirect aan de horeca. Wereldwijd gaat het gestaag door, onder meer in Dubai, de Dominicaanse Republiek en Azië. Tevens zijn we ons gaan richten op de inrichting van vakantieparken met complete inventarispakketten. Hierdoor is het omzetverlies deels goedgemaakt. Onze MVO gedragsregels blijven niet steken in woorden. Bij elke investeringsbeslissing bekijken we hoe we het milieu en sociale aspecten positief kunnen beïnvloeden. De energietransitie valt daar zeker onder. Zo hebben we tijdens Coronatijd een nieuw project ontwikkeld dat we binnenkort gaan uitrollen: het aanbieden van elektrische scooters aan de horeca, vakantieparken en golfclubs in de vorm van abonnementen.’  

Digitale conferentie warmte-uitwisseling, 10 november

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo NVKT
Partner logo EPV
Partner logo RECRON
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo Kartoflex
Partner logo MKB Limburg
Partner logo BETA
Partner logo KAVB
Partner logo NVG
Partner logo Vakcentrum
Partner logo NL Actief
Partner logo OVSV
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo VACO
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo LWV
Partner logo Stichting Clok
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo INretail
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo BOVAG
Partner logo NSO
Partner logo DDA
Partner logo FOCWA
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo Evofenedex
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo LTO
Partner logo Nederland ICT
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo VOA
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo MKB Noord
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo NBOV
Partner logo NRK
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo FME
Partner logo Modint
Partner logo BIK
Partner logo KVGO
Partner logo FTN
Partner logo DPG
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo VNHI
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)

Pin It on Pinterest