Om korte terugverdientijden hoef je het niet te doen, een monumentaal pand geheel te verduurzamen. Voor Dick Singerling van bouwbedrijf Derksen en Singerling (D&S) is het dan ook een moreel-maatschappelijke opdracht: ‘bij renovatie van een historisch pand kan je materialen opnieuw gebruiken en duurzame energiebronnen toepassen waarmee je eveneens energieneutraal wordt.’

Door Tseard Zoethout

Na ruim een kwart eeuw als bouwkundige werkzaam geweest te zijn, heeft Singerling (56 jr.) zijn bouwbedrijf aan de Rotterdamse Koers Groep verkocht en is verder gegaan als teammanager en adviseur bij D&S. In 2010 verduurzaamde hij al zijn eigen woning en haalde hij zijn bedrijfspand van het gas af, vorig jaar deed hij dat voor een monumentaal pand uit 1540 in hartje Alkmaar, een winkel met twee appartementen aan Mient 27 die hij sinds 2018 in eigendom heeft. Renovatie van een kleine monumentale woning wordt op dit moment uitgevoerd.

Hoe heeft u het pand uit 1540 aangepakt?

‘Bij een monument mag je aan de buitenkant niets veranderen. Oorspronkelijk was het houtskeletbouw, later werden er inpandige voorzetmuren en verlaagde plafonds geplaatst die we tijdens de restauratie hebben verwijderd. De ruimten boven het pand stonden leeg. We hebben de eerste en tweede verdieping eerst aan de binnenzijde met vlaswol geïsoleerd, deuren hergebruikt en eiken sloophout voor de betimmering aangekocht. Elk appartement heeft een warmtepomp met vloerverwarming gekregen. Aan achterzijde van het oude pand zijn acht decentrale gevelunits voor WTW-ventilatie (warmteterugwinning) aangebracht zodat we de aanleg van grote kanalen konden voorkomen. Daar was trouwens ook te weinig ruimte voor. Stroom wordt opgewekt met twaalf PV panelen per appartement. Nu is het hele pand gasloos uitgevoerd, hebben de appartementen energielabel A+ en de winkel een A-label.’

Wat is er met de winkel gedaan?

‘Qua duurzaamheid niet veel, afgezien van isolatie aanbrengen. Dat laatste bespaart immers altijd. Wel heeft de voorgevel een nieuwe pui met dubbel HR++ glas gekregen terwijl zwevende traptreden met glazen wanden eromheen de bovenverdieping bereikbaar maken. Een airco op de begane grond zorgt voor zowel voor verwarming als koeling. Ook hebben we flinterdun dubbel glas in de dunne, monumentale buitenramen toegepast.’

Kon de investering uit?

‘Verduurzaming zie ik als een moreel-maatschappelijke plicht. We kunnen materialen beter hergebruiken en op duurzame energiesystemen overstappen dan de aarde leeg te roven en ons nageslacht met minder dan ons achter te laten. Uiteraard heb ik de kosten in kaart gebracht. Meerkosten bedroegen ruim 35.000 euro per appartement. Een monumentaal pand renoveren is qua terugverdientijd niet zo interessant. Met PV panelen lukt dat in vijf tot zeven jaar nog wel maar niet voor de decentrale WTW, zonneboilers en warmtepompen. Dan praat je al snel over twintig jaar. Maar als zo’n prachtig pand er bijna vijfhonderd jaar heeft gestaan – en zo weer enkele generaties mee kan gaan – dan worden terugverdientijden betekenisloos.’

Wat kunnen we leren van auto’s?

‘Die sector heeft het veel beter aangepakt. Hybride en elektrische auto’s zijn sterk in opkomst. Daarvan rijden er tegenwoordig pakweg een kwart miljoen in ons land. Het aantal publieke laadpalen ligt op ruim 6.000, en nog eens 1800 commerciële stations voor snelladen. De autobranche heeft de laatste jaren ook veel voordelen gekregen, onder meer in belastingen. Zo ver is de vastgoedbranche helaas nog lang niet. We zouden vrij eenvoudig een bonus-malus regeling voor de gebouwde omgeving kunnen optuigen, net zoals bij belastingen, door de WOZ waarde van een woning te koppelen aan duurzame standaarden, bijvoorbeeld die van BREE-Am. Een woning die hoog scoort, krijgt korting, de achterblijvers moeten juist iets meer betalen.’

Welke sector binnen het MKB is leidend?

‘Wat me sinds de duurzame verbouwing van mijn eigen huis opvalt, is dat veel om performance en imago draait. Dat laatste kan je niet in cijfers uitdrukken, het eerste wel. Als het MKB met eigen diensten en producten meer inzet op duurzaamheid, verbetert dat niet alleen het imago. Het is een maatschappelijke keuze die nu nog geld kost maar op de lange termijn veel meer oplevert. Zo wordt de taxatiewaarde van een duurzaam pand hoger gewaardeerd dan een doorsnee huis. Uiteindelijk profiteert de koper. Vergis je overigens niet: het is niet zozeer de bouwsector die over duurzame investeringen beslist maar de vastgoedsector, de beleggers, corporaties, projectontwikkelaars en particuliere woningeigenaren. Als je die kunt bewegen tot verduurzaming, dan is dat veel effectiever voor de energietransitie.’

Heeft u nog tips?

‘Denk praktisch, laat je nu niet verleiden tot allerlei theoretische exercities als een materialenpaspoort. Dat komt pas later aan de orde. Gipsplaten die we tijdens de renovatie bijvoorbeeld tegenkwamen, die moet je gewoon afvoeren. Pas op daken die op het zuiden liggen PV panelen toe en maak zoveel mogelijk gebruik van duurzame bronnen, al of niet in combinatie met vloerverwarming.’

vloerverwarming-monumentaal-pand-D&S
zonnepanelen-monumentaal-pand-D&S

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo Evofenedex
Partner logo NSO
Partner logo LWV
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo INretail
Partner logo DPG
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo FOCWA
Partner logo EPV
Partner logo Modint
Partner logo DDA
Partner logo KVGO
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo VACO
Partner logo MKB Limburg
Partner logo NVG
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo NVKT
Partner logo Stichting Clok
Partner logo FTN
Partner logo BETA
Partner logo NL Actief
Partner logo VNHI
Partner logo Kartoflex
Partner logo Vakcentrum
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo NRK
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo NBOV
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo BOVAG
Partner logo RECRON
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo MKB Noord
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo Nederland ICT
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo OVSV
Partner logo KAVB
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo BIK
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo FME
Partner logo LTO
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo VOA
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven

Pin It on Pinterest