Op 28 januari, tijdens de feestelijke uitreiking van de EZK Energy Award 2020, lanceerde Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland samen met Sandor Gaastra, directeur-generaal Klimaat en Energie van het ministerie van EZK, het programma DEB en de website DEB.nl – dé gratis digitale bespaarassistent.

Bespaarassistent

Via DEB.nl kan iedere ondernemer direct zien hoeveel euro’s hij of zij kan verdienen door het nemen van energiebesparende maatregelen. Dat wordt per individueel bedrijf berekend. De digitale bespaarassistent geeft vervolgens aan welke sectorspecifieke maatregelen er zijn om dat te bereiken. In de meeste gevallen worden verschillende opties naast elkaar gezet, met de bijbehorende investeringskosten. Soms gaat het daarbij zelfs om bedragen onder de honderd euro. De ondernemer kan zelf bepalen wat het beste aansluit bij de eigen onderneming. Per bedrijfstak zijn ‘quick wins’ vermeld: maatregelen die het gemakkelijkst geld opleveren en vaak eenvoudig kunnen worden toegepast.

Samenwerking

Met de lancering van DEB geven MKB-Nederland en het ministerie van EZK een nieuwe impuls aan de samenwerking om duurzame energiebesparing daadwerkelijk in praktijk te brengen. Het initiatief vloeit voort uit de Wet milieubeheer. Die verplicht bedrijven energiebesparende maatregelen te nemen als ze jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas gebruiken.

Omdat de mogelijkheden voor energiebesparing ook interessant zijn voor bedrijven die onder de wettelijk verplichte grens blijven, kunnen alle ondernemingen er gebruik van maken. DEB.nl is zo opgezet dat het aansluit op de wensen van de mkb-ondernemer: het is begrijpelijk, overzichtelijk en vooral heel praktisch.

Gebruiksvriendelijk

Het initiatief ‘Wattjemoetweten’ van MKB-Nederland heeft geleerd dat ondernemers een praktische aanpak belangrijk vinden. Eenvoud en gebruiksvriendelijkheid hebben bij de ontwikkeling van DEB.nl centraal gestaan. Geen juridische teksten of ingewikkeld uitzoekwerk, maar een duidelijke uitleg over maatregelen die voor de onderneming in een specifieke branche gelden. Met direct daarbij wat het kost en oplevert. Plus een advies wanneer je een maatregel het best kunt laten uitvoeren: zo snel mogelijk of in de loop van de volgende jaren. Bij de ontwikkeling van het geheel is nauw samengewerkt met branche- en belangenorganisaties van ondernemers. Die samenwerking zal worden voortgezet bij de verdere ontwikkeling en verfijning van het programma in de komende tijd.

Ga naar www.deb.nl

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo LTO
Partner logo NVKT
Partner logo Stichting Clok
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo Evofenedex
Partner logo RECRON
Partner logo Modint
Partner logo BETA
Partner logo VACO
Partner logo MKB Limburg
Partner logo NVG
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo NBOV
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo Vakcentrum
Partner logo NSO
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo FOCWA
Partner logo EPV
Partner logo DDA
Partner logo Nederland ICT
Partner logo VOA
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo KVGO
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo NRK
Partner logo BOVAG
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo NL Actief
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo INretail
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo MKB Noord
Partner logo DPG
Partner logo VNHI
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo FME
Partner logo Kartoflex
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo FTN
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo BIK
Partner logo LWV
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo KAVB
Partner logo OVSV

Pin It on Pinterest