Veel Nederlandse isolatiebedrijven voeren een beperkt assortiment. Zo niet VSD. Dankzij het aanbieden van vrijwel alle isolatiematerialen en innovatie kan het jonge bedrijf goed haar werkzaamheden uitvoeren. Wel is het zo snel gegroeid dat de communicatie de laatste maanden minder is geweest. ‘Die klachten zijn inmiddels verholpen. We zijn de eerste die een jaar na oplevering de isolatie ook op verborgen gebreken controleert’, zegt Noa Potuijt, eigenaar van het bedrijf.

Noa Potuijt (25 jr.) is een ondernemer in hart en nieren. Na de middelbare school koos hij niet voor een hbo-opleiding maar begon als zzp’er met de verkoop van duurzame oplossingen, met name van zonnepanelen en isolatiematerialen. Al snel groeide het Leeuwarder bedrijf uit tot veertien werknemers die zowel deze producten aan de man brachten als klanten van advies voorzagen.

Na enige tijd kreeg Potuijt echter in de gaten dat uitvoerende partijen niet altijd de door hem gewenste kwaliteit leverden. De ondernemer gooide het roer radicaal om, nam afscheid van al zijn werknemers en verkopers en begon in juni 2019 opnieuw, ditmaal met VSD isolatie. Sinds februari 2021 heeft het bedrijf dertig mensen op de loonlijst staan, waaronder timmerlui voor de afwerking van daken, vloeren en muren. Een tweede vestiging is recent geopend in Groenekan (tussen Utrecht en Bilthoven) zodat VSD isolatie nu heel Nederland kan bestrijken.

Verschillen

‘Omdat we inmiddels redelijk wat kennis over isolatiematerialen hadden opgebouwd’, licht hij de koerswijziging en zijn nieuwe bedrijf toe, ‘ried een van onze relaties aan om onze activiteiten volledig op isolatie toe te spitsen. Als relatieve nieuwkomer in deze branche was ik in staat om isolatiematerialen en -werkzaamheden met een frisse blik te bekijken. Wat me opviel, was dat het merendeel van de isolatiebedrijven een beperkt assortiment voert en producten van een of een klein aantal leveranciers afneemt. Daarmee schep je het risico voor een tegenvallend resultaat bij de klant. Een woning uit 1920 stelt andere eisen dan een uit de jaren ’90.’

Niet alleen woningen verschillen, ook is de ene isolatie de andere niet. Verduidelijkt: ‘als je een kruipruimte met veel leidingen of kabels hebt, zal je de isolerende folie moeten knippen en afplakken. Op de langere termijn krijg je dan zwakke isolatie en zal je een ander materiaal moeten toepassen. Iets vergelijkbaars gaat op bij het injecteren van schuim in de kruipruimte onder een houten vloer. Als de kruipruimte nogal vochtig is, kan dat verstikkend werken waardoor vocht- en schimmelproblemen kunnen optreden.’

wattjekuntbesparen_VSD_isolatiebedrijf

Totaalaanpak

VSD heeft voor een totaalaanpak gekozen. ‘Door vrijwel alle isolatieproducten aan te bieden en te installeren, kunnen we optimaal rendement voor onze klanten binnen bereik halen. Nieuwe werknemers draaien eerst een half jaar met oudgedienden mee voordat ze zelf aan de slag gaan. We voeren vijf soorten producten: watergedragen spuitmaterialen, EPS parels, folie, minerale wol en cellulose voor geluidsisolatie. Het materiaal dat bij de ene toepassing minder werkt, passen we juist weer succesvol bij een andere woning toe.’

Daarnaast zet het bedrijf sterk in op zowel betere processen als technieken. ‘Samen met een van onze partners hebben we een nieuwe spuitmachine geïntroduceerd die ook tijdens de wintermaanden draait’, geeft Potuijt als voorbeeld. ‘Normaliter kan je onder de vier graden niet met EPS parels werken omdat de lijm dan niet stolt. Wij hebben nu een nieuw systeem waarbij een ‘re-heater’ op de slang wordt gezet. Dat zorgt ervoor dat die tijdens het spuitproces warm blijft en je ook in de winterperiode van deze manier van isoleren gebruik kan maken.’

Communicatie

VSD heeft het proces tot aan de werkzaamheden vrijwel volledig geautomatiseerd zonder daarin het persoonlijk contact uit het oog te verliezen. Na aanvraag of offerte via hun website wordt, na een telefonisch onderhoud, eerst geïnventariseerd wat tot de mogelijkheden behoort en wat daarvan de kosten zijn. Een werknemer van VSD gaat bij de klant thuis langs en vult op een tablet de werkzaamheden in. Na akkoord krijgt die twee weken bedenktijd om op de aanvraag terug te komen. Volgens diverse berichten op internetfora gaat het soms fout.

‘Helaas is onze communicatie de laatste maanden minder sterk geweest’, moet ook Potuijt toegeven. ‘De winterperiode was nogal druk terwijl een aantal personeelsleden ziek thuis zat. Tegelijkertijd is de vraag naar isolatie door Corona de laatste tijd hard gestegen. Dat zorgde voor hobbels achteraf. Gelukkig hebben we alles goed weten op te pakken en zijn de klachten naar behoren verholpen.’

VSD_isolatiebedrijf_wattjekuntbesparen

Warmtescan

Volgens Potuijt is VSD het enige isolatiebedrijf in Nederland dat standaard, zonder meerkosten, nacontrole op de werkzaamheden en de staat van de isolatie uitvoert, hetzij door eigen mensen, hetzij door een onafhankelijke derde partij. ‘Een jaar na oplevering komen we terug met een infraroodcamera om niet-zichtbare gebreken op te sporen’, zegt hij. ‘Het zou immers best wel kunnen dat de spouwmuur niet goed is opgevuld. Daar kom je alleen achter door een warmtescan uit te voeren. Zonder zo’n nacontrole kan je moeilijk maximaal rendement garanderen.’

De tips voor klanten en ondernemers die isolatie overwegen, liggen dan ook in het verlengde van wat VSD standaard doet. ‘Vraag vrijblijvend advies aan waarin goed staat wat de investering is en wat het rendement en de energiebesparing na de werkzaamheden wordt. Nodig bedrijven uit om meerdere soorten materialen in hun offerte mee te nemen. En zorg vooral voor nacontrole zodat je na verloop van tijd niet met onaangename verrassingen wordt geconfronteerd. Wie dat doet, kan nog lang nadien van meer comfort en een lagere energierekening profiteren’, besluit hij.

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo NRK
Partner logo EPV
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo KAVB
Partner logo INretail
Partner logo NBOV
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo NVG
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo FTN
Partner logo Evofenedex
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo KVGO
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo NL Actief
Partner logo NVKT
Partner logo Modint
Partner logo VOA
Partner logo BOVAG
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo MKB Limburg
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo MKB Noord
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo BETA
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo Vakcentrum
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo DPG
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo FOCWA
Partner logo DDA
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo FME
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo RECRON
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo LWV
Partner logo NSO
Partner logo Nederland ICT
Partner logo VACO
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo BIK
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo Stichting Clok
Partner logo OVSV
Partner logo VNHI
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo LTO
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo Kartoflex
Partner logo MKB Utrecht

Pin It on Pinterest