Een producent van petflessen die zich bezighoudt met een beter milieu, het doet sommige mensen de wenkbrauwen fronsen. Toch zet André van der Loo, eigenaar van Dumocom, zich wel degelijk in voor duurzaamheid en energiebesparing. Dumocom daagt zichzelf constant uit om met kleine of grote ideeën eenvoudiger te produceren, leaner te werken, beter te vervoeren en grenzen te verleggen.

Energiescan

In 2012 kreeg het Almelose bedrijf de kans om deel te nemen aan een pilot van de Gemeente Overijssel. Een adviesbureau bracht in kaart waar winst te behalen viel op het gebied van energiebesparing. Voor die tijd voerde Dumocom geen actief beleid op duurzaamheid. “Tuurlijk lette je er bij het aanschaffen van een nieuwe machine op dat deze duurzamer is dan zijn voorganger, maar daaromheen investeerden we niet groots in energiezuinig materiaal.”

(Interview gaat verder onder video)

Een leuke sport

De ‘scan’ wees uit dat bij dit productiebedrijf vooral winst te halen viel uit nieuwe technieken. Efficiëntere apparatuur aanschaffen, zoals compressoren en koelingen, was de eerste stap. Met deze nieuwe apparaten lukt het om in het najaar en de winter de hele fabriek te koelen met buitenlucht. Binnen vijf jaar wierp de investering in energiezuinige machines zijn vruchten af. “We stoppen nu een derde minder energie in elk product dan in 2012. Energie is binnen ons bedrijf een grote kostenpost, dus zo’n forse besparing voel je in je portemonnee. Dat maakt energiebesparing ook een leuke sport, je ziet het resultaat direct terug op je rekening. Een bijkomend voordeel daarvan is dat je eventuele kostenstijgingen per product beteugelt, wat je anders aan de klant doorberekent.”

Laaghangend fruit

De laatste stap naar een energiezuinig bedrijf bevindt zich nu in een vergevorderde fase. Waar de ene ondernemer begint met zonnepanelen is dit voor André juist de maatregel waar hij als laatste mee aan de slag gaat. “Wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. Daarom hebben we eerst gekeken waar de grootste slag gemaakt kon worden; laaghangend fruit plukken. Voor ons was dat het machinepark. Nu we dat op orde hebben, gaan we ieder dak waar zonnepanelen op kunnen, gebruiken voor het opwekken van de energie die we nodig hebben.”

Afvalvraagstuk

En hoe het nu precies zit met de petflessen zelf? André is zich ervan bewust dat dit een grote milieuvervuiler is. “Als makers van petflessen zijn wij erg begaan met het afvalvraagstuk. Die flessen horen absoluut niet thuis in het milieu en er gaat nog altijd te veel materiaal de verbrandingsoven in. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.” Over het statiegelddebat rondom petflessen is André duidelijk. “Dat had er natuurlijk al lang moeten zijn. Wij denken na over duurzame alternatieven en proberen op meerdere manieren bij te dragen aan oplossingen, bijvoorbeeld door te experimenteren met natuurlijke grondstoffen.”

www.dumocom.nl

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing


Partner logo VNO-NCW West
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo Nederland ICT
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo NVG
Partner logo Vakcentrum
Partner logo RECRON
Partner logo Evofenedex
Partner logo NRK
Partner logo NSO
Partner logo Kartoflex
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo DDA
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo BIK
Partner logo KVGO
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo VACO
Partner logo NBOV
Partner logo OVSV
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo FTN
Partner logo LWV
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo NVKT
Partner logo NL Actief
Partner logo DPG
Partner logo MKB Noord
Partner logo FME
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo Stichting Clok
Partner logo MKB Limburg
Partner logo Modint
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo KAVB
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo BOVAG
Partner logo VOA
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo VNHI
Partner logo FOCWA
Partner logo BETA
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo EPV
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo INretail
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo LTO
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland

Pin It on Pinterest